Yoga handlar om konsten att leva. Att kunna vila i sig själv och ha balans i livet, balans mellan aktivitet och vila, mellan spänning och avspänning, mellan det yttre och det inre.
Yoga handlar också om att kunna vända tillbaka till denna balans om den ett ögonblick skulle vara försvunnen, eller för en tid vara helt bortglömd. Och till det använder vi bl a yogans ställningar, som kallas asana.
Ofta uppfattas Asana som en slags gymnastik. Men i motsats till gymnastik, där rörelse är det grundläggande och inte alltid utförs lika medvetet, görs yogaställningarna under stor ro och med full uppmärksamhet – och kallas inte övningar, utan ställningar. De är baserade på ett tidlöst vetande om hur kroppen fungerar, i sig själv, och i samband med sinnet och den psykiska energin.
Med asana menas en korrekt utförd, stabil och behaglig ställning; utvecklad, genomprovad och vidaregiven från lärare till elev i generationer. Asana påverkar kroppen på olika sätt, muskulaturen, organen, blodomloppet, nervsystemet, körtlar och andetaget.
Referens
1. G. Petersen och F. Jervidalo. Yoga – och något helt grundläggande vid användningen av asana: yogaställningar. Bindu nr 1