Home » Yoga för Gravida

Yoga för Gravida

Yoga ger dig möjlighet att lära känna din kropp, kunna slappna av och hämta kraft och energi. Den hjälper dig att känna harmoni i vardagen och du blir bättre rustad att klara av din tillvaro både under graviditeten och efter födseln.

Att göra yoga när du är gravid gynnar både ditt eget och barnets välbefinnande. Du lär dig slappna av och förbereder dig både fysiskt och mentalt inför förlossningen. Yoga ger dig tid att komma till ro, förebygger stress och ökar din energi. Det är en perfekt träningsform när du är gravid och ska bära på en växande baby, föda ditt barn och klara av den första tiden efter förlossningen.

Gravidyoga är baserad på den klassiska Hatha yogan. Varje yogapass innehåller kroppsställningar, andningsövningar, avslappningen och en kort meditation.

Fysiska övningar gör din kropp stärk och smidig, ökar ditt kroppsmedvetande, din intuition och stärker känslan av närvaro. Du upplever din graviditet klarare vilket hjälper dig att knyta an till din baby och komma in i mammarollen. Kroppsställningar kan anpassas efter dina behov och förutsättningar. Besvär som kan uppstå under graviditeten som till exempel ryggvärk, huvudvärk, förstoppningar och svullnaden kan lindras och förebyggas genom regelbunden träning. Du lär dig också en del övningar som kan hindra utveckling av de vanliga svårigheter efter förslösningen, som t ex hemorrojder och urininkontinens. Om du är i god fysisk form är det mycket troligt att graviditeten kommer att ha sin gång utan komplikationer. Det ökar också chanserna för att förlossningen ska bli naturlig och återhämtningen snabb.

Yogans medvetna andning underlättar både kroppslig och mental avspänning vilket kan ge hjälpa att hantera känslor av rädsla eller oro. Yoga ger dig de viktigaste verktygen inför förlossningen – förmågan att slappna av, fokusera och andas på ett medvetet sätt. När du lärt dig kontrollera andningen kan du ändra och anpassa din andningsrytm under värkarbete.

Avslappningen ger dig återhämtning som behövs så mycket under din graviditet.

Meditation skapar lugn och ro och hjälper dig att etablera djupare kontakt med ditt barn.

Inspirerad av Elisabeth Serranders bok, Gravidyoga, som jag varmt kan rekommendera. (Bilderna är också från den boken)

Lärare Julie

Varmt välkommen!